Sunday, April 7, 2013

Nädalavahetusest (6-7.aprill)


Nädalavahetusel oli kaks huvitavat kogemust: osalemine Haapsalu 10 km maanteejooksul ning kaasaelamine Romani jooksule Pariisi maratonil.

Haapsalu maanteejooks on klassika. Legendaarse kiirkäija ja treeneri Endel Susi korraldatav jooks väärib osalemist. Kas või austusest vanahärra ees, kes hoolimata oma üle 70 aastasest east elavdab Haapsalu spordielu.



Haapsalu maanteejooks on hea lauge profiiliga ja täpselt mõõdetud rada, kus on võimalik kevadel oma vormi kontrollida. Loodame, et nooremad Haapsalu mehed panevad Endli tegemistele edaspidi õla alla ja aitavad traditsiooni säilitada.

Kuna kogun jooksukilomeetreid alles kolmandat nädalat, siis oli selge otsus, et võistelda on veel vara. Enne peab jooksusammuga taas sõbraks saama. See aga ei tähendanud, et ei võiks võistlusel osaleda ning võtta seda kui rahulikku tempokrossi . Otsustasin aidata klubikaaslasi ning olla neile tempomeistriks. Eesmärk aidata neil joosta 44-45 minuti vahele sai täidetud. Kuigi oli plaan hoida tempot 4:25 ja võimalusel lõpus tempot tõsta korrigeerisime tempot jooksu käigus vastavalt enesetundele ehk 3-5 sekundit aeglasemaks. Lõpus natuke ikkagi suutsime tõsta tempot ning kõik lõpetasid kindlalt ajaga alla 45 minuti. Nii et päev läks korda: kolm isiklikku rekordit.

Hea mälestus jooksust ning kui vähegi võimalik osalen jooksul ka järgmisel aastal.

Teine elamus oli seotud Pariisi maratoniga, kus Roman jooksis oma esimese maratoni.. Esmalt tuli üles leida võimalus, kuidas saada infot jooksjate edenemise kohta. Eurospordi pilt näitas vaid liidrite gruppi. Kodulehelt avastasin, et pakkumisel on tarkvara mobiilile, mis võimaldab jälgida vaheaegu. 



Märkasin Google e-poes mitmete maratonide tarkvaralahendusi. Nii et ka selles osas paistab tehnoloogia pakkuvat uusi võimalusi. Tarkvara paigaldamise järgselt läks vaatamine huvitavaks. Sain pea iga 5 km järel vaheaja tabelisse ning keskmist tempot ning eeldatavat tulemust jälgides läks asi põnevaks. Esimese 5 km vaheaja põhjal jooksis ta kiiremini kui oli kavandatud. Siis tekkis väike ärevus, kas liiga ta kiiresti ei alusta. Samas olid vaheajad ühtlased ning kui avastasin ta telepildis naiste liidrite grupi tuules tekkis aimdus, et siit võib tulla hea jooks kui ta vähegi kestab. Tempomeistrid grupi ees hoidsid ühtlast tempot.

Viskasime enne jooksu nalja, et kui jookseb naiste liidrigrupis, siis saab ta teles pildile. Nii see ka läks.

Alguses oli Roman eestlastest teine. Samas poole maa järel oli pilt muutunud. Ühtlaselt joostes oli grupp 25 km-ks Priidu kätte saanud. Nüüd tuli vaid pöialt hoida, et Roman kestab. Õnneks teises pooles näitas telepilt ka naiste gruppi ning oli hea veenduda, et Roman püsis pundis. 

Vaheaegade fikseerimine ja pöidla hoidmine, kas eesmärk saab täidetud või mitte, oli põnev. Ahto pidevalt uuris, anna juba vaheaegu. Ta ei saanud ise tarkvara mobiilis tööle. Eks tal oli oluline, et saaks uudise võimalikult ruttu ja täpselt üles. Siis ma muudkui otsisin vaheldumisi Evelini, Priidu ja Romani aegu. Telefon andis aegu vaid ühe jooksja lõikes ning viivitusega. Samas saime enamiku vaheaegu kätte.

Kuigi Roman naiste liidriga viimasel viiel kilomeetril tempotõusuga kaasa ei suutnud minna oli ta püsivalt telepildis ning lootus heale lõpuajale säilis. Kardetut ärakukkumist ei tulnud ning tulemus 2.21.45 on hooaja tippmark. Pole tavapärane, et eestlase lõpetamist maratonil näeb eurospordi otseülekandest.

Kokkuvõttes äge nädalalõpp.

No comments:

Post a Comment