Tuesday, April 15, 2014

Miks ma ei lase Endomondol endale plaani teha?

Paar nädalat tagasi sai sõlmitud Endomondoga kokkulepe, et ta hakkab mu eest treeningpäevikut pidama. Sellega tundub, et ta saab päris hästi hakkama. Tuleb vaid telefon trenni kaasa tarida ja pärast saab värviliselt vaadata millal, kus ja kuidas (ning kellega).



Samas hakkas uus sõber kohe ka peale pressima, et ta koostab mulle ka treeningplaani. Kahjuks ei ole tarkvara arendajad lisanud nupukest, et ära tüüta, mul on juba treener.

Miks ma eelistan selles vallas inimest rohkem kui arvutit. Põhjus lihtne, ma ei ole masin. Lootus, et paneme ühelt poolt plaani ja mahud sisse ning saame teiselt poolt tulemuse, ei toimi.

Kuigi treenimisel peavad paika teatud üldised põhimõtted, on iga inimene niivõrd unikaalne, et selle paljude muutujatega keeruka masinavärgiga saab hakkama vaid teine inimene.

Tavapäraselt arvatakse, et treeneri ülesandeks on plaanide koostamine. Siiski on minu arvates peamine jälgida treenitavat ning olulisem plaani koostamisest on õigel ajal treenitavat tagasi hoida. Enamik harrastajaid ei vaja meil mitte plaani, kuidas rohkem harjutada, vaid pidurit, et me end ogaraks ei treeni. Sest tahtmine on meil sees kõva kuid tarkust tasa ja targu talitada napib.

Kuigi ma arvan, et teoorias on võimalik sisestada kõik vajalik info (uneaeg, taastumispulsid, enesetunne, vigastused, haiguspausid, tööstressi jne) programmi, ja neid saab panna sisendina treeningplaani arvutamise algoritmidesse, jääb siis endiselt valemisse paras hulk määramatust, mille osas suudab lahenduse otsida vaid treeneri kogenenud silm ja intuitsioon.

Kallis uus sõber Endomondo. Kuigi sa suudad ära teha palju rutiinset tööd, ei näe sa mu jooksuasendit, ei kuule mu hingamise rütmi ega väsimuseastet. Ning konkreetseks võistluseks valmistumise plaani asemel ma vajan pikemat mitmeaastast plaani. Plaani mis laseks mul liikumisest rõõmu tunda veel järgmised 30 aastat. Ja selle plaani tegemiseks on vaja rohkem tarkust kui sul hetkel pakkuda on. Aga muuga sa saad väga hästi hakkama.

6 comments:

  1. Miks langes valik just Endomondole? Olen ise ka Endomondo kasutaja, kuid seda laidetakse seoses sellega, et treeningute eksportimine on tehtud suht ebamugavaks, mis teeb hilisema rakenduse vahetuse samuti ebamugavaks. Eestlaste Sportlyzerit võib samuti proovida, neil on ka hea funktsioon treenerile, kus ta näeb treeningpäevikut ja saab ka plaanidesse muudatusi teha. Endal on Sportlyzeri kogemus minimaalne.

    ReplyDelete
  2. Endomondo kasuks kallutasid mitu asjaolu:
    - võimalus otse mobiilist põhiandmed päevikusse saada.
    - mitmed tuttavad kasutavad seda ehk võimalus infovoos olla
    Olen kasutanud ka Sportlyzerit. Kuigi koond (+ eksport) on seal on olemas, tundub Endomondo kasutamine kuidagi mugavam. Trenni andmete lisamine käib Endomondos lihtsamalt.

    ReplyDelete
  3. Kas sulle meeldib kanda mobiil iga kord? Osta kellad koos gps+iga

    ReplyDelete
  4. Mul on kell GPS-ga olemas. Endomondos jääb ära see üleslaadimise vaev ehk kui trenn lõpetatud, siis andmed üleval. Rattapluusi taskus mobiili kaasaskandmine ei ole tülikas. Suvel tõenäoliselt mobla kaasaskandmine keerukam, aga eks vaatan. Kavas lähiajal proovida ka Garmini keskkonda.

    ReplyDelete
  5. Ma ostsin Garmin Forerunner 310xt. Minu jaoks vaga hea ost

    ReplyDelete
  6. Treeningplaanide osas pakuksin välja adidas Micoach lahenduse. Oleks huvitav kuulda mida kogenud jooksja selle kohta ütleb.

    ReplyDelete