Saturday, November 22, 2014

2014 hooaja kokkuvõte

Käesolev postitus on mõeldud osana pikemast treeningpäevikust ja sellisena tuleb ka seda võtta. Loetlen hilisemaks meenutamiseks enda jaoks mõned faktid.

Hooaeg kulges rahulikus rütmis. Hooaja alguses sai võetud kolm eesmärki:
  1. osaleda Tartu neliküritusel ning üritada parandada üksikalade kohti.
  2. sõita läbi Estonian Cup maastikurattamaratoni kõik etapid.
  3. läbida Haanja100 jala.
Igal harrastajal võiks olla väike eesmärk. Mis iganes see on. Muidu leiab liiga kiiresti vabanduse, miks väike sport päeva ei mahu.

Tartu neliküritus

Neliküritus muutus pooletoobiseks juba hooaja alguses kui lumepuuduse tõttu esimene osa ehk suusamaraton ära jäi.

Teisel alal, 23 km jooksus, sain eelmisest aastast parema tulemuse. Samas korralikku jooksu välja ei tulnud. Mulgi rattamaraton eelmisel nädalavahetusel ja sellele järgnenud väike külmetushaigus tähendasid seda, et läksin starti eesmärgiga rada läbida.

Tartu rattaralliks üritasin teha natuke tõsisema ettevalmistuse. Tänud Heikile kellega koos tegime põhiosa ettevalmistusest. Alguses oli minu jalg teravam, hiljem temal. Kuni poole maani hästi kulgenud rattaralli läks tehniliste viperuste tõttu aia taha ning tulemust kirja ei saanudki. Sellega sai sisuliselt joon alla tõmmatud neliküritusele ning rattasõidutrenni motivatsioonile.

Sügises rattamaratonis oli eesmärk läbida rada ja säilitada stardigrupp. Rahulik algus ja aasta vältel sõidetud kilomeetrid tähendasid poolkogemata kohta 1000 sisse, mis tagab järgmiseks aastaks kohta stardigrupp eespool. Möödusin Heikist poolel maal. See ei mahtunud Heikile hinge ja ja ta lubas tõsisemalt harjutama hakata. Mul on sellest vaid hea meel ja loodan, et ta püstitatud eesmärgi saavutab.

Nelikürituselt siis kokkuvõttes pool eesmärgist täidetud.

Estonian Cup
Paaril sõidul kaotasin võitjale natuke üle tunni. Alla tunni kaotust võitjale pean enda võimeid arvestades heaks tulemuseks ja objektiivseks mõõdupuuks. Sõidud tulid kergemalt kui eelmisel aastal. Lihased olid paremini valmis ning ka mõningane sõidukogemus võimaldas targemaid sõite. Kohta koondarvestuses 400 sees (koht 398) pean jooksumehele heaks tulemuseks. Parem tulemus eeldaks juba erialast trenni maastikurattaga. Ma sageli aga ajasin maastikuratta garaazist välja vaid võistluseks.

Eesmärk sai täidetud: kõik sõidud läbitud ja taas kogemuse võrra rikkam. Edaspidi võtan maastikurattaga ette vaid mõned valitud sõidud.

Hooajast jäid eriliselt meelde kaks etappi: Otepää, mis kujunes mudaralliks, kuid oli sileda mustriga sõites hea sõidutehnikakool. Ning teiseks Jõulumäe, mis suutis lõpujooneks ära väsitada kõik lihased, mille järel isegi istuda või pikali heita oli raske.


Fotomeenutus ühest meeldejäävamast sõidust

Haanja100 Jala
Võetud eesmärk sundis hooaeja vältel jooksma ja lisaks andis Haanja100 jala õiguse joosta aasta jooksul maratone rohkem kui tavapäraselt. Viimased saidki peamiselt mu pikkadeks jooksuotsadeks.

Rattasõidud jätsid nädalatele oma jälje ning kilometraaz jäi muidugi ultrajooksjale lahjaks. Piirdusin kuus 150-200 kilomeetriga (maht sisaldab ka joostud maratone). Teine pool mahust tuli rattasõidust.

Ultraks valmistumise plaan oli proovida nihutada piire samm sammult edasi ja vaadata, mis keha teeb. Mõned lühemad ultrajooksu katsetused hooaja sees andsid kindlust, et keha tõenäoliselt saab ka 100 km läbimisega hakkama.

Kogu hooaeg sai liigutud ilma pulsikellata. Kui kiiruse arendamine ei ole eesmärgiks siis saab täiesti enesetunde põhjal hakkama. Ka kõik jooksuvõistlused tegin ilma kellata omas elemendis kulgedes.

Ettevalmistuse käigus sai joostud Alutagusel juhuslikult maastikumaratonis tulemuse mõttes huvitav maratoniaeg 3:33:33. Imelik juhus.

Kuupikkune eriettevalmistus ultra eel, kus tegin 3 ca 100 km nädalat , andis vajaliku tõuke, et Ultra läbida mõnusa tundega. Haanja100-st olen juba kirjutanud.

Kokkuvõtteks

Kolmest eesmärgist kaks ja pool tehtud. Pole paha.

Sai taas kinnitust tõsisasi, et rattasõit ja jooks ei sobi kokku. St rattasõidule jooksmine halvasti ei mõju, küll aga jooksutehnika ja jooksulihaste töö rikub rattasõit täiesti ära. Nüüd tuleb jalad uuesti jooksma õpetada.

Hooaja lõpus sai tehtud esimesed katsetused jooksunõu andmises tuttavatele. Oli hea meel, et nõuanded toimisid.

Aastaga sai laotud taas üks korralik kiht põhjale juurde. Nüüd tundub, et olen valmis taas pühenduma jooksule ning proovin korra veel nihutada järk-järgult piire. Loodan, et FB Jooksmise rühmast liituvad minuga mõned, kes soovivad sama teha.

Uueks jooksuhoojaks on põhjaladumine vaikselt alanud. Täpsema graafiku panen paika detsembri teises pooles. Kolm järgmise aasta maratoni, kus testin arengut, on välja valitud. Samuti on ajukurdude vahel paigas hooaja üldine treeningu struktuur. 

Ainuke asi, mille osas ma plaane ei tee, on ajalised eesmärgid. Lähen nautima protsessi teadmata kuhu välja jõuan.
Oluline on emotsioon!

1 comment:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp uy tín, giá rẻ

    ReplyDelete