Friday, April 3, 2015

Lihastööks vajalikud mineraalid

Mind järjest rohkem huvitavad inimkehas toimuvad protsessid. Seetõttu olen jõudnud oma lugemistega  hetkel raku tasemele. Järgnevalt lühikokkuvõte loetust ehk peamised mineraalained, mis osalevad lihastöös.

Inimese kehas toimuvad protsessid, sh lihaste kokkutõmme ja lõdvestus, on keemilised reaktsioonid raku tasemel, millega kaasnevad elekriliste impulsse kandvate anineosakeste liikumine.

Lihaste kokkutõmbe ja lõdvestusmises märgivad ainetest olulist rolli kaltsium, naatrium ja kaalium.

Puhkeseisundis on rakus suurimad kaaliumi varud. Vähesel hulgal on rakus ka
naatriumi, kuna puhkeseisundis laseb rakumembraan naatriumi ioone halvasti läbi.

Kui algab energiatootmine, siis liiguvad kaaliumi ioonid rakust välja ja sisenevad naatriumi ioonid. Naatriumi ioonid algatavad järgnevalt kaltsiumiioonide sisenemise, mis rakku sisenedes algatavad lihase kokkutõmbesignaali. Kui lihas on kokku tõmbunud, siis lihase lõdvestumise protsessi käigus liigub kaltsiumioon rakust välja tagasi ning samuti Naatrium. Rakus tasakaalu saavutamiseks on vaja kaaliumi, mis siis võtab puhkeseisundis koha naatriumi iooni asemel.



Arvatakse, et eelnimetatud mineraalide puudus (madal tase) võib häirida lihasmotoorika tööd. Kuigi erialane jooksuteemaline kirjandus väidab, et otseseid seoseid lihaskrampide ja mineraalainete puuduse vahel ei ole uuringutega tuvastatud.

Inimorganism on muidugi oluliselt keerulisem ning eelnev lühikirjeldus on vaid osa protsessidest, mis jooksu ajal toimuvad.  Samas jooksja teades, mida lihased tööks vajavad, võiks hoolitseda, et need ained oleks organismis olemas. Ikkagi kindlam tunne jooksurajale minnes.

No comments:

Post a Comment