Monday, January 9, 2012

On aeg edasi liikuda

Alanud aastal otsustasin blogis natuke detailsemalt kirjelda enda treeningprotsessi, et siis sügisel hinnata, mis läks täppi ja mis ebaõnnestus. Treeningplaanide tegemisel lähtun ühelt poolt enda sisetunnetusest, mis ütleb mis valdkondades on vaja nõrku külgi täiendada, ja teisalt katsun arvestada teiste kirja pandud tarkust, mida millal ja kuidas teha.

Peale sügisest maratoni on sagedane, et tehakse jooksmises paus ning alustatakse jooksmisega uuesti kevadel. Selline pikk mitmekuine paus tähendab seda, et nullitakse suvel tehtud töö ja alustatakse kevadel samalt tasemelt, mis eelmine aasta. Sellise lähenemisega ei saa eriti eeldada, et suudetakse järgmine sügis joosta oluliselt paremini kui eelmisel sügisel.

Selleks, et järgmisel sügisel võiks oodata isikliku rekordi parandust on oluline, et pärast sügisese maratoni järgset puhkepausi jätkataks jooksmist ka talveperioodil. Talveperioodi jooksutreeningu eesmärgiks on ennekõike mitte kaotada oluliselt  kevade tulekuks sügiseks saavutatud taset. Siis saab kevade tulles jätkata võrreldes eelmise aastaga aste kõrgemalt tasemelt ja eeldada, et sügiseks jõutakse välja senisest kõrgemale tasemele.

Jooksmisel toimuvat arengut saab võrrelda nagu liikumist trepil: kevadest sügiseni teeme tööd, et jõuda trepil järgmisele astmele ja talvest kevadeni katsume püsida sel astmel. Järgmine aasta toimub sama tsükkel. Kevadest sügiseni teeme tööd, et jõuda trepil järgmisele astmele ja talvest kevadeni taas katsume hoida saavutatud taset. Lihtne arvutus näitab, et kui iga aasta suuta tõsta 10 sekundit jooksukiirust, siis 6 aasta järjepideva harjutamisega on teoorias võimalik tõsta jooksukiirust 1 minuti võrra.

Rõhutan teoorias, sest kõik sõltub mis baasilt alustate. Enda näitel on toimunud areng maratonikiiruses järgnevalt:


Aasta /aasta +1
Kiirus aasta +1 (min/km)
Aja parandus
2008/2009
4:51
30 sek
2009/2010
4:37
14 sek
2010/2011
4:21
16 sek


Kogu selle arengu üheks võtmeks on olnud neli aastat järjepidevat harjutamist. Nii lihtne see ongi.

Järgmises postituses kirjeldan kuidas olen jaganud treeningu etappideks ja milliseid treeninguid nendele etappidele olen kavandanud. Ehk hakkan liikuma üldiselt üksiku suunas.

Nüüd on vaja taas leida üles detsembriga kaotatud treeningrütm.

PS. Harku suusarada oli juba täitsa sõidetav ning täna kell 9 õhtul oli rahvast rajal murdu ja tuli järjest juurde.

1 comment:

  1. ootan juba huviga järgmist postitust :P
    märkuseks, et tabelis sul väike viga - viimane rida peaks vast ikka olema 2010/2011?
    Igatahes edu ja edasiminekut arengus! Üritan ka sinnapoole! Hetke eesti maratoniedetabeli esikoht ju tekitab kohustusi mulgi :D

    ReplyDelete