Monday, August 27, 2012

Kaks nädalat puhkust jäänud

Neile, kes kavandavad joosta SEB maratonil, peaks olema ettevalmistus lõppenud ja olulised trennid tehtud. Korralik puhkus on ainuke, mis on puudu maratoniks valmisolekust. Inglise keeles tähistatakse puhkusega vormi teritamist sõnaga "tapering", mis maratoni eelselt peaks soovituslikult olema 21 päeva. Mida pikem võistlus, seda pikem peaks olema eelnev puhkeperiood.

Seetõttu tõstsin jala gaasipedaalilt juba eelmisel nädala algusest. Ülidse väsimue tõttu kergendasime veelgi treeningplaane ning sellele nädalale kavandatud pikemad lõigud maratonitempos jätsime ära. Mis tehtud, see tehtud. Jätsime vaid kaks testjooksu - Ülemiste ja Pärnu. Ülejäänud trennid on kerged ning vaid lihastes toonuse hoidmiseks ja jooksurütmi tunnetuse säilitamiseks.
Möödunud laupäeval toimunud jooks ümber Ülemiste järve oli heaks võimaluseks testida maratonitempos jooksu. Tühjendavaks jooksuks pidasin seda jooksu üldise väsimuse foonil liiga riskantseks. Sai testida kuidas organism maratonitempole reageerib. Seda jooks oli ääretult vajalik saamaks vaimset kindlust ja tagasisidet hetkeolukorrast.

Eelnevate aastate kogemusest tean, et maratonitempo peaks testjooksul tunduma mõnusalt kerge ning pulss vähemalt 10 lööki alla punase piiri. Pulsivaru peab olema piisav kuna ka ühtlaselt pikalt joostes pulss tõuseb ning mingi hetk jõuab punase piir peale. Pulsijoone lõikumine anaeroobse läve piiriga peaks toimuma võimalikult jooksu lõpufaasis. Seetõttu on maratoni alguses õige, piisavalt rahuliku, tempoga alustamine oluline.
Järgmine maratonitempos testjooksu teen Pärnus Kahe silla jooksul. Loodetavasti on nädalaga organism puhanum. See peaks väljenduma nii madalamas hommikuses pulsis kui madalamas jooksupulsis samal kiirusel.

Ja siis jooksu järel jalad seinale ning energiavarusid laadima. Kui hetkel on ka valkudel toidus oluline roll, et taastada lihaseid, siis viimane nädal on põhirõhk süsiveskutel. Ja soolaga ning vedelikuga ei maksa siis koonerdada. Ühe päevaga vajalikku energiat ja aineid ei lae.

Stardinumber tuleb sel aasta võtta varakult välja kuna stardinumbri ettenäitamisel on ajavahemikus 7.-10. Pasta Bolognese ja Pasta Pomodoro e Mozzarella Vapianos vaid 3 eurot. Tundub hea pakkumine. Saab süüa vaheldusrikkalt: sirget ja kõverat, pikka ja lühikest, paksu ja peenikest ... pastat.

Kogemuslikult vaid laupäeva lõunast tuleb minna taas kergemale toidule, et pühapäeva hommikul oleks stardis kergem olla.

No comments:

Post a Comment