Friday, April 2, 2021

Jooksja ja COVID

Kahjuks on viirusega haigestumise risk tõsiasi, millega peab hooaja plaane tehes arvestama.. Organismi heasse vormi viimine tähendab koormustega piiri peal tegutsemist, mis omakorda tähendab organismi vastupanuvõime (sh viirustele vastupanuvõime) piiride katsetamist.

" Ise olen väike, kuid mu jõud on suur"

UTMB-ks valmistumisel pidasin üheks suuremaks riskiks COVID mõjusid. Ühelt poolt pelgasin heasse vormi jõudes haigestumist, mis nullib tehtud töö või siis COVID-ist tulenevaid piiranguid reisimisele. Mõlema tõenäosus on piisavalt suur.

Haigusest on võimalik isolatsioonis olles hoiduda, kuid riski maandamiseks on kaks lahendust – vaktsineerimine või haiguse läbipõdemine. Viimased annavad praeguse teadmise kohaselt vähemalt 6 kuuks uue haigestumise vastu kindluse.

UTMB jaoks valmistumisel lootsin, et kui haigestun, siis võiks see juhtuda hooaja alguses. Siis saan kuni võistluseni normaalse rütmiga, loodetavalt ilma sundpausideta, harjutada.

Vaktsineerimisvõimalusele ma ei julgenud väga panustada, sest keskealisteni jõuab vaktsineerimisjärjekord ehk alles suvel. Samas kuu enne võistlust ei tahaks taas vaktsiiniga organismi nõrgendada. Vaktsiini läbipõdemine on kergem kuid taas määramatus, millega raske plaane tehes arvestada.

Mõtetega tuleb ettevaatlik olla, sest soovidel on omadus täituda.

Kaks nädalat tagasi, treeningtsükli viimase pika trenni järgselt, jäin haigeks. Alguses arvasin, et võimalik on ka külmetumine, sest 10 tunnine trenn jahedas võis ka külmetumisega lõppeda. Samas kuna töö juures mitmeid nädalavahetusel haigeks jäänud andsid COVID positiivse testi, tegin igaks juhuks testi ja sain vastuseks, et viirus on mul sees. Tõenäoliselt pikk raske trenn tegi viirusele läbimurde kergemaks.

Plaanitud kergem treeningnädal venis haigusest tulenevalt kahenädalaseks pausiks. Kuna olin enne haigestumist jõudmas normaalsesse füüsilisse vormi, siis viirust ma väga ei kartnud. Üldjuhul tugev organism põeb haiguse kergemalt läbi. Ühelt poolt raske trenn muutis organismi nõrgemaks kuid teisalt teadsin, et vastukäiguna see trenn käivitab taastumisprotsessid tugevamalt ja haigusest väljatuleks võib sedakaudu kulgeda lihtsamalt

Kokkuvõttena kulges haigus oodatult. Peamiseks sümptomiks oligi pidev nõrkus ja energiapuudus. Nädalapärast kadus ära ka lõhnataju.

Haigus on selles mõttes ebamugav, et kulgeb pikalt. Lubatud 7-10 päeva läheb läbipõdemisele ära. Eriti loota, et saab liikuda, ei maksa. Ühelt poolt reeglitest tulenev kohustus kodus istuda, et teisi mitte nakatada. Teisalt reaalselt kaob jõud ära ehk ka lihtsam füüsiline tegevus koormab organismi liialt. Kuna söögiisu on närb olen kuulud, et ka teistel kaasnes haigusega kaalulangus.

Lugedes ja otsides infot COVID-idist taastumise kohta selgus, et on tõenäoline, et treeningvõimekuse taastumisele kulub veel vähemalt 2 nädalat. Organismi energiavarude taastumine võtab aega.

Süüa tuleb pärast haigust korralikult. Kuigi hoolimata sellest ei ole kehakaalu langus veel peatunud ning organism tahab tavapärasest rohkem puhata (magada).

Kokkuvõttena, kui võimalik, siis vaktsineerige. Vaktsineerimise kõrvalmõjud ja nende kestus on oluliselt leebemad kuid viiruse läbi põdemise protsess. Samas ei maksa karta kui viirus teid nakatab. Enese tervise eest hoolitsevatel ei tohiks tekkida üldjuhul haiguse rasket versiooni. Vaid 5% haigestunutest põeb haigust raskelt.


Natuke teavet COVID viiruse kohta:

(allikas https://meditsiiniteadused.ut.ee/et/covid19)

  • Vaktsiinide tõhusus on uuringute põhjal suur ehk 95%. Ehk on tõenäoline, et üks inimene kahekümnest vaktsineeritust ei pruugi saada loodetud kaitset. Vaktsiinisüsti saamise järgselt võtab organismilt veel nädalaid, et tekitada kaitsevõime viiruse vastu
  • Covid läbipõdenute uuringute puhul on leitud et vajalikud antikehad on ka 8 kuud pärast haiguse läbipõdemist. On lootust, et järgnevad uuringud annavad lisainfot antikehade olemasolu kohta ka hiljem (pikemalt). Teisalt need, kes põevad haiguse kergelt läbi, nende organismis antikehade tase langeb oluliselt kiiremini.
Kes soovib rohkem COVID uuringute kohta infot, soovitan lugeda:

https://www.sciencemag.org/news/2020/04/how-does-coronavirus-kill-clinicians-trace-ferocious-rampage-through-body-brain-toes?

https://www.sciencemag.org/collections/coronavirus?intcmp=ghd_cov

No comments:

Post a Comment