Wednesday, August 8, 2012

Igivana probleem kehakaal

Jooks on ala, kus iga sammuga tõugatakse maast lahti. Erinevalt ujumisest või rattasõidust on jooksmises kehakaalul vahetum seos tulemusega. Mida suurem on võistleja kaal seda suuremat mõju avaldab maa külgetõmbejõud ja seda rohkem energiat kulub jooksmisel selle ületamiseks.

Leidsin netist mõned näiteid:

  • 5 kg ülekaalu tähendab, et jooksmisel kulub 6-7% rohkem energiat sama distantsi sama kiirusega läbimiseks.
  • 5 kg kaalu kaotust tähendab ajalist võitu, kui muud tingimused jäävad samaks, umbes 22 sekundit kilomeetrile. Mida pikem on distants, seda rohkem hakkab kaal rolli mängima. Maratonis tähendaks 5 kg kaalukaotust ca 9,5 minutit ajaparandust.
  • 5 kg kaotamiseks tuleb kulutada baasainevahetuse tasemel ligikaudu 3 500 kalorit. Selleks, et kaalu turvaliselt langetada, tuleb olla iga päev umbes 500 kaloriga miinuses ning siis kaal langeb 0,5 kg nädalas ehk umbes 2 kg kuus. 
Kas pole lihtne ja ahvatlev valem tulemuse parandamiseks?
Mind hakkas toitumise teema huvitama mitte et ma kannataks otseselt ülekaalu all vaid soovist leida tasakaal kulutatud energia ja toidust saadava energia vahel. Kaalu langetamine on tore kuid probleem tekkis ootamatu nurga alt: treeningmahtude kasvades tekkis soovimatu energia puudujääk ja kaal hakkas langema. Ükskõik kui palju ma ei söönud saatis mind pidev nälg. Sain aru, et kui samamoodi jätkan, siis ei pea kavandatud mahtudele vastu. Tekkis huvi kuidas süüa õigeid asju õigel ajal, et hoida keha energia ja ainevajadus treenimisel tasakaalus?
  
Kindlasti ei ole tegu uudse probleemiga ning tipptasemel on asjad ammu läbi testitud ja mõeldud. Seetõttu sai võetud ette Matt Fitzerald-i raamat „Racing Weight“ . Etteruttavalt nii mitmedki küsimused said vastuse. Samas jäi ka lahtisi otsi, mis vajaksid edasi harutamist.  Järgmistes postitustes mõned huvitavad leiud loetud raamatust.

Kasutatud allikad:
Greg Cooper "Running speed calculation for weight loss  
Matt Fizerald „Racing Weight“, 2009

1 comment:

  1. Mul sel aastal ongi vaevanud probleem, et kas 3 minutit paranenud poolmaratonitulemuses on süüdi teadlikum treenimine või langenud kehakaal. Kui eelnevatel aastatel oli kehakaal stabiilselt 68-69kg, siis see aasta on see langenud 64-66 kg vahemikku

    ReplyDelete