Monday, December 30, 2013

Rõõm kulgemisest

Enamikel jooksjatel kindlasti plaanid uueks aastaks plaanid paigas. Vähemalt neil, kes järgmine aasta ajaparandusi kavandavad, on käes vundamendi ladumise aeg. Samuti on neil paigas tähtsamad võistlused. Hetked, kus vormi ajastus peaks olema tipus.

Jõulude ajal rivistasin järgmise aasta kahe sarja üritused ritta. Päris tihe graafik sai. Samas muutus pilt klaarimaks, kui sain aru, et need üritused on vaid osa protsessist. Jooksmise plaane rattavõistlused ei sega kuna jooksuhooajale lähen vastu plaanideta.

See võtab maha pinged ning saab valmistuda täpselt niikaua kui on vaja. On paigas vaid üldine nädala raam ning eeldatavad taastumise nädalad. Kavandan korrata teatud treeninguid senikaua, kuni tunnetan, et olen saavutanud valmisoleku järgmisele tasemele minekuks. Nagu võitluskunstides korratakse liigutust senikaua, kuni see saavutab vajaliku lihvi. Ja kui mõni trenn jääb vahele, siis ei juhtu midagi kuna järgmisel nädalal jätkame sealt, kus pooleli jäime ning saame valmis siis kui aeg on küps. Võistlused võtan kavva siis kui tunnetan, et on vahepeal vaja tagasisidet arengust.

Milliseks kavandan jooksumahu? Soovin jõuda kevadeks ca 60 km nädalas ja hoida seda taset. Tundub vähevõitu? Harjutades Meelis Minni käe all kolm aastat sai selgeks, et tagada harrastajale püsiv areng ei ole vaja joosta 100 km või rohkem nädalas. Maratonis 3 tunni piirini jõudmiseks piisab tippmahunädalatel, koormuse löögi hetkel, ca 80-90 kilomeetrisest mahust. Isegi vähemaga saab hakkama.

Mulle meenub ka Danielsi küsimus, mida ta küsib oma loengutes „Miks te treenite nii palju kui sama tulemuse saab väiksema mahuga?“ Suurem maht tähendab, et suureneb ületreeningu ja vigastuse oht. Mahtu võiks lisada siis kui muud meetodid on end ammendanud. Jooksumahu suurendamine on enamike inimeste puhul täiendava riski allikas ja sellega tuleb ettevaatlikult ümber käia.

Teine oluline muudatus, mida üritan saavutada, on järjepidevus. Organismil on muutuse esilekutsumiseks ja kohanemiseks vaja pidevalt, aga mõõdukat koormust. Kui te jääte haigeks, siis te ei võta ju nädala ravimit korraga sisse vaid iga päev natuke. Sarnane loogika on ka sportimisel, ehk kasulikum on iga päev natuke, kui korra nädalas ja palju.

Nii et uus aasta võiks kulgeda targemalt. Teha õigeid asju õigesti ja täpselt niipalju kui hädavajalik. Asjad juhtuvad siis kui on õige aeg. Tuleb vaid olla kannatlik.


No comments:

Post a Comment