Monday, January 11, 2016

Jooksja treeningud talvel

Talvisel perioodil kipub jooksumaht tahmatult vähenema kui just ei õnnestu tippjooksjale sarnaselt soojale maale jooksulaagrisse põigata.

Samas olen aastatega kogenud, et ka talvistes tingimustes saab jooksja hoida jooksuvormi. Selleks piisab minule kolmest jooksutreeningust nädalas. Kaks sisehallis tehtavat kiirema jooksu treeningut ning nädalavahetusele jääv pikem jooksuots. Ülejäänud päevad proovin liikuda suuskadel.



Kas kolmest jooksupäevast piisab?


Minule piisab kolmest jooksutrennist kuna ma olen jooksu treeningplaanist jätnud alles kvaliteettreeningud. Kaks kiirema jooksu treeningut nädalas on piisav, et hoida jooksusamm terav ning kopsud ja jooksulihased korralikult töös. Ainuke, mis on oluline, et kiirema jooksu koormust tuleb täpselt doseerida. Spordihallis on oht, et treening muutub liialt kulutavaks ja tekitab augud organismi kaitsevõimesse, millest viirused on varmad sisse pugema. Samas kui õnnestub detsembrist märtsi lõpuni terve püsida, on kevadeks võimalik saavutada kiiruslikult juba päris hea minek.

Pika jooksu õnnestumiseks on vaja targalt riietuda ning ka kahe poole tunnine pikk jooks on täiesti tehtav.

Kas suusatamine sobib jooksu asenduseks?

Suusatamine ei sobi kiire jooksu trennide asendamiseks, kuid taastavad päevad saab ilusasti suuskadel ära teha. Klassikalisel suusatehnikal on palju sarnast jooksuga ning taastava üldfüüsilise saab suusatades hästi kätte. Kerelihased, käte töö, jalga hoidvad stabiliseerivad lihased jne - palju jooksule vajalikke lihaseid. Lisaks saab pealekauba muidu jooksja nõrk ülakeha piisava koormuse. Kuna suusatamist on võimalik teha ajaliselt pikemalt kui jooksu, siis on treeningute kogumaht võimalik talvel hoida täiesti arvestataval tasemel.

Vaheldumisi suusa ja jooksutrenne tehes on kordamööda rõhuasetus ülakehal ja alakehal. Ehk koormus ja puhkus on mõistlikus tasakaalus. Ainuke, mida suusatrenni puhul tuleks keskenduda oleks võimalikult rahulik pulss ning sarnaselt jooksutrennidele, kergele ja lõdvestunud tehnikale. Vastasel juhul on oht, et suusatrenni taastav eesmärk kaob ära.

Kas jooksu liiga väheks ei jää?


Talvistes tingimustes mahukas lumes sumpamisel on kaks miinust. Esiteks rikub see ökonoomse jooksusammu ära ja teisalt on lihtne tekitada endale ülekoormusvigastus. Tahes tahtmata libedaga joostes hoiame lihaseid rohkem pinges ning äratõuge nõuab rohkem energiat. Paljud jooksjad kurdavad, et talvise jooksu puhul, et luuümbrised või säärelihased jäävad hellaks. See on ebaühtlasel ja kergelt libeda pinnasel jooksu tagajärg. Seetõttu olen eelistanud pigem vähem kuid kvaliteetsemat jooksutreeningut. 

No comments:

Post a Comment