Sunday, April 22, 2018

Panna on vaja! Panna on vaja?


„Järjest rohkem ja rohkem, kiiremad tempod aga loodetud arenguhüpet ei tule. Milles on viga?“ Olen mitmest teise harrastusjooksja blogipostitusest lugenud, et tehakse kõvasti trenni kuid loodetud arengut ei ole toimunud. Halvimal juhul on saadud vigastus.

Peamine põhjus jooksja arengu järsus seiskumises on treeningkoormuse ja taastumise vale tasakaal. Sageli teeb harrastaja oma treeninguid liiga intensiivselt. Keha koormatakse üle ning taastumist ning sellega kaasnevat arengut ei toimu. Kas või taastavas jooksus ma sageli imestan kuidas minust aeglasemad jooksjad teevad taastustavat jooksu minust oluliselt kiiremalt. See on nende valik kuid kas õige on küsitav.

Ari Nummela, füsioloogia asjatundja ja kes kirjutab palju Soome "Jooksja"-s, tõi näite, et nad tegid uuringu, kus vähendasid ühes Soome treeninggrupis jooksukiirusi. Tulemuseks oli organismi näitajate paranemine ning ka jooksutulemuste paranemine. Uuring näitas, et enne olid jooksjad teinud arendavaid treeninguid liiga intensiivses tsoonis.

Mu enda kogemus harrastusjooksjatega on näidanud, et jooksja areng hakkab kiirenema, kui suuta tõmmata treeningintensiivsus sobivaks. See tähendab, et jäetakse kiirustrennides varu (ei minda panema) ning jälgitakse intensiivse lõigu järgselt taastumispulsi põhjal koormuse sobivust. Suutes sedasi umbes 3-4 nädalat tagasi hoida hakkavad taastumisprotsessid õigesti tööle ning märkamatult saabub oodatud areng. Kusjuures areng on märgatav ning kiirem kui arendavas treeningus pingutada maksimumpiiri lähedal.

Kanaaride jooksu järgselt olen olnud kaks korda haige ning tõmbasin samuti pidurit treeningkoormusega. Jooksen trenne 30-40 sekundit tavapärasest aeglasemalt kuna taastumispulsid näitavad, et organism (süda, energiatase ja taastumine) ei ole veel tavapärast vormi saavutanud. Jalad tahaks ja suudaks joosta kiiremini kuid tean, et kiiruse kiusatusele järele andmine päädiks taas haigestumisega. Aga see ei ole eesmärk. Eesmärk on taas kogeda sügisel head jooksuvormi. Seetõttu tõmbasin maha plaanidest kuni suve keskpaigani kõik võistlused.

Panna võib, kuid alles siis kui vorm on hea. Ja seda võistlustel aga mitte treeningutel.

No comments:

Post a Comment