Tuesday, September 29, 2015

Muusika ja jooksmine

Tõenäoliselt jooksjad, sarnaselt trollis sõitjatele, jagunevad kaheks: kõrvaklappidega ja ilma.
Olen valdavalt oma jooksjatee läbinud ilma, vaikuses. Samas olen täheldanud, et teatud olukordades aitab muusika trenni õnnestumisele kaasa. Seetõttu olen viimasel ajal teinud mõned trennid kõrvaklapid peas. Kusjuures ei sobi igasugune muusika vaid tuleb leida õige rütmi ja meeleoluga trennile sobiv muusika.

Üheks selliseks trenniks, kus muusika kuulamine on aidanud, on rutiinsed trennid, mis tuleb ära teha. Näiteks suvel tehtud 2-3 tunnised mäest üles-alla kulgevad trennid kus kümneid kordi ronid üles ja laskud alla. Sellises trennis aitab keskendumine muusikale unustada ära rutiini, mida sa trennis teed. Lisaks toetab sobiv muusikarütm järjest raskenevat mäest ülesse rühkimist. Keha teeb tööd aga meeled on mujal.

Teine, kus olen saanud muusikast vaheldust trenni, on sammusageduse tõstmise treeningud. Selleks tuleb valida sobiv kiiremas rütmis muusika ning üritada püsida muusika rütmis. Kusjuures oluline ei ole jooksu kiirus vaid sammusageduse jälgimine olenemata maastikust. Vahelduva tempoga muusika võimaldab ka jooksurütmi vaheldust. Maastikul rütmis joostes aitab muusiakrütm hoida sammu terava.

Näide rütmi ja kiiruse seostest

Muusika aitab väsinud kehast rohkem välja pressida. Seda olen kogenud mitmel maratonil, et hea rütm, kuni seda kuuled, aitab jooksurütmi hoida. Selles ka muusika oht - võib viia kõik trennid liiga intensiivseks kui kogu aeg kulgeda kõrvaklapid peas.

Teisalt muusika kuulamine tähendab, et jooksja ei saa kuulata oma keha. Sel juhul on muusika lisamüra, mis hajutab vaimu tähelepanu. Organismi füüsilise piiri peal joostes on vaja täieliku keskendumist ning siis tõenäoliselt on muusika pigem segav asjaolu.

Ühte, mida ma ei ole proovinud, on joosta kõrvaklapid peas, ilma muusikata. Niiöelda absoluutses vaikuses. Võibolla kunagi proovin.

Samas tean, et erilise vaikuse ja rahu kogemiseks tuleb minna kõrgele mägedesse jooksma.

No comments:

Post a Comment