Sunday, November 10, 2013

New Yorgi maraton - mõned faktid ja pildid reisi järelkajaks

Lennureis ja majutus sihtkohas.

Tuleb arvestada, et lennureis Eestist on New Yorki pikk. Ma valisin lendamiseks Lufthansa, kuna sellel lennufirmal on kvaliteet paigas. Alustasin reisimist poolest ööst ja jõudsin sihtkohas hotelli õhtuhämaruses. New York tervitas mind juba tuledes.


Kokku kestis reis üle 24 tunni. Katsusin kogu reisi üleval olla, et esimene öö kindlasti magada. Valisin reisimisel taktika, et organism ajavahega ei kohaneks. Kuigi starti minekuks peab kohaliku aja järgi ärkama varakult tähendab see Eesti aja järgi ärkamist keskpäeval.

Liikumiseks on mõistlik linnas kasutada metrood. Võtsin endale 7 päeva piiramatu limiidiga metrookaardi. Kuna pidin palju liikuma (ööbisin iga öö erinevas hotellis) kulus olid kasud ssee. Sama kaardiga saab sõita ka Manhattanil bussidega. Proovisin korra, kuid see on aeglane ja keerukas liikumine võõrale. Maa all metrooga oli liikuda lihtsam.

Hotelli soovitan leida metroovõrgu ligidale. Manhattanilt väljaspool võivad olla hotellid natuke odavamad kuid sinna saamine võib olla paras peavalu, kuna seal on teine transpordi võrgustik ja piletid tuleb eraldi osta. Lisaks võib see tähendada tunnelite ja sildade ületamist, mis tipptundide ajal on tõsiselt ummistunud.

Mida laevasadamale või kesklinnale ligemale, seda kallim. Ma broneerisin hotelli sadama ligidal vaid üheks ööks - öö vahetult enne starti. Hotellid on üldiselt sel ajal kallid ning kuna on teada, et tuleb palju rahvast, siis üritavad ka hotellid sel nädalavahetusel kõrgemate hindadega lisaks teenida. Lisaks peab arvestama kohalike maksudega (15-20%), mis lisanduvad veebis olevale hotelli toahinnale ehk see hind, mis on veebilehel, ei ole lõplik.

Hotellidest jäin rahule viimase öö hotelliga (Comfort Inn Midtown West) , mis asus rahulikus kohas. See asus kesklinnale suhteliselt lähedal ja oli hea kvaliteediga. Hommikusöök oli korralik, Wifi kõigil korrustel, all vastuvõtus printimise võimalus jne.. Booking com pakub sellele ca 50% soodsamat hinda, kui on hotelli kodulehel.

Messikeskus

Mesikeskus asub Javits Centeris 11. avenüü ja 34. tänava nurgal. Suurde klaasist messikeskusesse saab kas bussiga või jala. Ma kulgesin rongijaamast "Penn Station" sinna jala ehk kolme avenüü pikkuse vahemaa. Lisaks on maratoni eelsetel päevadel sõidus eribuss, mis läbib kesklinna ja olulisemad rongijaamad ning viib rahva messikeskusese ja tagasi. Viimast võimalust kasutasin tagasisõiduks linna.


Enne sisenemist otsitakse turvakontrollis selja- ja käekotid läbi. Korraldajate soovitus on numbrile tulla järele ilma kotita et hoida turvakontrollile kuluvat aega kokku. Seejärel võis siseneda messialale.


Numbri ja särgi kätte saanud suunatakse sind edasi messikeskusesse.


Messikeskus on suur ja huviline kindlasti leiab üht-teist. Hinnad on mõistlikud (tulenevalt kursist) ja valik mitmekesisem.


Starti minek

Korraldajad soovitavad minna praamiga. Esimesed praamid lähevad alates kella 6.00-st. Soovitatav on aeg broneerida registreerimisel.  Hommikul minnes on päris pime. laeva lubatakse vaid stardinumbri ettenäitamisel.


Samas sõit on huvitav ning avanevad kaunid vaated nii Manhattanile kui Vabaduse sambale..




Hämmastas millist rõhku pandi turvalisusele. Praame saatsid relvastatud rannavalve kaatrid. Politseid kontrollisid nii praami sisenemist kui väljumist. Kogu praam kontrolliti pärast rahva väljumist täiesti üle.



Laevasõit teisele poole sadamasse võttis aega üle poole tunni.


Sealt edasi suunati rahvas bussidesse, mis viisid stardialale. Stardialale jõudes kontrolliti kõiki sisenejaid metallidetektoritega üle ning need kes ei olnud juhiseid jälginud ehk tulid oma kotiga, neil paluti asjad tõsta ümber läbipaistvasse kilekotti.

Stardialas tuli suunduda numbrimärgil märgistatud värviga alale.


Alljärgnev pilt oli stardikoridoride kogunemisala juues. Nagu näha on korraldajad üritanud külili viskamine stardi eel teha mugavamaks laotades laiali maha täiendava põhukihi.


Järgneval pildi on näha sild, millelt algab start ning oranzi värviga tähistatud jooksjate toiduala ning pakkide äraandmise koht.


Rajal

Kuna olin unustanud oma fotokat laadida, siis sai aku ootamatult tühjaks ning kava teha rajal pilte jäi ellu viimata.Samas on hea lõpetada postitus täna avaldatud 3 minutilise videolõiguga, mis annab lühidalt edasi kõik olulisema rajal toimunust. Kindlasti soovitan kuulata seda heliga, et saada osa toimunud melust.



Arvestada tuleb, et rada on raske ning tõenäoliselt maailmarekordit siin ei joosta. Väike pilt menutuseks 40 km-lt, millelt nähtav näoilme seda hästi ilmestab.



Samas on tegu ühe suurima ja paremini korraldatud maratoniga maailmas. Kui loosiõnn naeratab, siis tasub kindlasti osa võtta. Kiiremad jooksjad saavad peale ka ajaga. vt lisainfo. Naiste ajad on päris mõistlikud. Samas minu vanuseklassi meeste aeg oli registreerimise hetkel 2.45, mis on selgelt liiga väike number.

No comments:

Post a Comment