Sunday, December 31, 2017

Jooksujalanõudest

“Jooksujalanõud, nagu muud asjad maailmas, saavad esile tuua võimed, mis sul juba olemas on. Nad ei saa, nagu võluvitsaga, teha sinust seda, mida sa ei ole.” Taas refereerin kirja pandut Jonathan Beverly raamatust jooksutehnikast ("Your best stride").

Lisan veel ühe lõigu “Jooksjad ei ole erandiks siin maailmas, kes arvavad, et ägedate jooksujalanõude ost teeb nad paremaks. Nagu mitmed keskeas mehed arvavad, et Porche teeb nad nooremaks ja seksikamaks, nagu mõned juhid arvavad, et uuemad tehnoloogilised vahendid ja tarkvara teevad neist paremini organiseerituks. Reklaamid sisendavad ja toidavad pidevalt meis sellist uskumust.”

Kirjutan sellest, et see haakub mu kogemusega, et ainus viis jala nõrkustega (valudega) toime tulla, on olla järjepidev ja teha nõrkust korrigeerivaid harjutusi. Igasugu toetavad jalanõud on küll toredad kuid nad ei aita muuta jalga tugevamaks.

Proovisin sel nädalal seda sussi. Kindlasti hea kuid ei tundunud jalas hea. Ei ostnud.

Mõned soovitused raamatust jooksujalanõude osas:

1. Vali vähim toetav jalanõu mida su jalg talub.

Toetavad jalanõud takistavad jalal tugevamaks arenemist. Üle-toetavad jalanõud muudavad jalad nõrgemaks kuna näiteks jalatalla lihased ei pea toetama jalga loomulikult. Vastupidiselt selle, et lihased peavad tegema tööd neutraalset jalanõud kasutades. Ideaalsel juhul peaks jooksja liikuma aastate jooksul raskematest jalanõudest kergemate ja õhema tallaga jalanõude suunas.

2. Vali see mudel mis tundub õige.

Unusta ära soovitused, kuula oma jalgu ning vali see mudel, mis tundub jalas kõige parem. Ja otsus peaks tulema mitte esmamulje põhjal jalatsit jalga pannes vaid hoides seda pikemalt jalas ja proovides selles natuke joosta.

3. Jalatsi suurus (sobivus) on olulisem kui jalanõu omadused

Suurim viga, mida jooksjad teevad, on valida liiga väike jalanõu, mis ei lase jalal loomulikult jalanõus liikuda. Oluline on jälgida, et oleks varu varvastele (jalanõu pikkus), paelutus sobiks jala kujuga ning ei pooks liialt jalga kinni, et kand istuks mudelis mugavalt ja ei loksuks üles alla ning viimaseks on oluline jooksujalanõu laius, et pöid ja varbad saaksid vabalt liikuda.

4. Üheainsa jooksujalanõu mudeli kasutamine ei ole voorus

Varieeruvus on oluline, et hoida jalalihased töös erineva liikumismustriga. Nagu eelnevas postituses kirjutasin on rutiinil ja vigastustel märkimisväärne seos. Ja kui jooksjana arened (muutud) miks ei peaks vastavalt arenema (muutuma) su jooksujalanõud (vt punkt 1)?

Jooksujalanõud on olulised. Kuid olulisem on tugevam jalg nende sees. Terveid ja tugevaid jalgu teile uueks aastaks!

No comments:

Post a Comment